Öronljusbehandling

Man kan göra en öronljusbehandling själv. Många tycker att det är en behaglig och snabb behandling som andra kan göra åt dom. Du väljer själv, eller varför inte ha en kväll där ni gör en behandling påvarandra? Eftersom öronljus används brinnande, finns det risk för brännskador vid en Öronljusbehandling.

Med hänsyn till säkerheten är det inte lämpligt att vara ensam vid en öronljusbehandling. Det bör alltid finnas någon annan person närvarande. Härigenom blir användningen säkrare. Innan din öronljubehandling börjar, bör man alltid se till att ha ett glas vatten inom räckhåll för släckning av det som återstår av ljuset!

Lider Du av någon kronisk eller akut sjukdom? Eller är Du allmänt osäker på om öronljus är lämpliga för Dig? Före din öronljusbehandling bör Du i så fall absolut rådfråga en terapeut som Du litar på.
Generellt avråder vi bestämt från en öronljusbehandling vid
1. Perforerad trumhinna och dränering av trumhålan. Gör ingen Öronljusbehandling!

2. Vid öroninflammationer eller hudåkommor i ytterörat och hörselgången. Allergiska reaktioner på de i ljusen ingående ämnena är ytterst sällsynta. De visar sig i form av spontan klåda och kan botas med örondroppar.

Användningen sker i princip på eget ansvar och egen risk vid öronljusbehandling. Om Du följer anvisningarna noga, är användningen både enkel och säker.

ANVISNINGAR FÖR ENKEL OCH SÄKER ÖRONLJUSBEHANDLING

Lagring: Förvaras torrt och svalt.

– Förberedelse: Gör din öronljusbehandling i ett rum som inte är dragigt. Lågan måste alltid brinna lugnt. Det är bäst att ligga i ett bekvämt sidoläge. Lägg en kudde under huvudet och håll huvudet så, att hörselgången pekar lodrätt uppåt.

Under din öronljusbehandling kan små, kalla askpartiklar lossna och flyga omkring medans ljuset brinner. Detta gäller om det finns drag i rummet. Till skydd för håret och kläderna kan du använda t.ex en bit aluminiumfolie eller göra en rund skiva som du gör ett hål i för ljuset och lägger som skydd mot håret och ansiktet.

– Ljuset tänds: Tänd ett öronljus i änden utan text, och för ljusets andra ände lodrätt in i Din yttre hörselgång. Detta sker med en lätt vridning och ett lätt tryck, så att ljuset sluter tätt vid sidorna. Placeringen är korrekt när Du kan höra det behagliga knastrandet och suset från lågan.

Under hela behandlingen håller du ljuset fast och stilla, och ser till att inget hår kommer i närheten av lågan.

Du kan alltid göra en rund skiva av papper eller papp, (t.o.m aluminium går bra), sticka ett hål i mitten och sedan forcera öronljuset genom skivan så den skyddar dig mot ev. glöd som kan flyga ner från ljuset.

– Din Öronljusbehandling är klar när ljuset brunnit färdigt: Öronljuset skall alltid tändas i den ände där det inte finns någon text. Denna ände befinner sig mitt emot det isatta säkerhetsfiltret.

Ljuset slocknar inte av sig själv! Senast när ljuset brunnit ned till en nivå c:a 2-3 cm ovanför det röda markeringsstrecket runt ljuset måste återstoden av ljuset försiktigt tas ut ur örat med en lätt vridning, och släckas i vattenglaset.

Är du ensam kan du ha en spegel riktad bredvid dig så du kan se hur långt ljuset har kvar att brinna. Detta är bra att göra så du slipper känna stress utan kan enkelt se hur mycket som är kvar på behandlingen. Du skall ju njuta lite också…

Båda öronen skall behandlas i öronljusbehandling: I princip måste alltid båda öronen i tur och ordning behandlas med var sitt öronljus. När din öronljusbehandling är klar, avlägsnar du försiktigt eventuella kondensrester på de små håren i den yttre hörselgången.

På denna sidan väljer du vilken typ av ljus du vill ha för din öronljusbehandling.